När jag på mitt allra första säljjobb i slutet av 90-talet skulle stå i bolagets monter på branschmässan Scanpack i Göteborg, kom försäljningschefen på den briljanta idén att vi med en bake-off maskin skulle grädda wienerbröd. Tanken var att vi på den stora mässan, med hjälp av luktsinnet, skulle locka besökare till just vår monter. Bland mina uppgifter ingick därför att grädda danska wienerbröd - så att en ljuv doft spred sig i mässhallen. Jag menar därför att jag stolt kan utse mig själv till något av en pionjär inom multisensorisk marknadsföring;)
Men om vi skall omsätta det till dagens förhållanden, så har det länge varit tydligt att den fysiska handeln måste utvecklas för att behålla sin relevans i en alltmer digitaliserad värld. En av dess stora konkurrensfördelar är ju möjligheten att skapa upplevelser som engagerar kundernas sinnen och stärker kopplingen till varumärket.
Multisensorisk marknadsföring fungerar
Som jag tidigt fick lära mig på mässan, multisensorisk marknadsföring fungerar! Och principen bakom den är enkel: ju mer njutbar en upplevelse är för kunden, desto större är sannolikheten att de spenderar tid och pengar. När upplevelsen dessutom kopplas till en produkt eller ett varumärke kan den direkt påverka köpbeteendet.
Det finns omfattande forskning som visar hur sinnesintryck påverkar köpbeteenden och byggandet av varumärken. En av de mest framstående förespråkarna inom detta ämne är Martin Lindström. Martin betonar vikten av att aktivera flera sinnen samtidigt – ju fler sinnen som engageras, desto starkare blir effekten.

Syn, genom visuella element, skapas associationer mellan varumärket och dess omgivning, där rörliga bilder i butiksmiljön snabbt fångar uppmärksamhet. Även ljussättning kan förstärka ett varumärkes identitet och påverka kundens upplevelse.
Genom att lägga till ljud skapas en djupare inlevelse och en mer engagerande atmosfär. Butiksmusik har visat sig vara mest effektiv när den verkar lugnande, eftersom en trivsam miljö ofta leder till att kunder stannar längre och därmed handlar mer.
Doft är en annan kraftfull faktor som kan förstärka varumärkesupplevelsen. Erfarenheter visar att strategisk användning av doft vid exempelvis entréer kan öka försäljningen inom specifika produktkategorier med flera tiotals procent.
Smakupplevelser, exempelvis genom smakprover, och beröring genom smart produktdesign är också effektiva sätt att skapa en starkare koppling till kunden.
Praktiska lösningar för sensorisk marknadsföring
Att omvandla den vetenskapliga grunden för sensorisk marknadsföring till konkreta lösningar är en konst i sig. I vårt arbete använder vi oss av konceptet multisensorisk hubb, där vi kombinerar olika sinnesintryck i skräddarsydda lösningar för olika typer av butiker och annonsörer. Dessa lösningar är flexibla och gör det möjligt att smidigt byta ut varumärken utan stora ingrepp.

De enklaste lösningarna av multisensoriska hubbar kan placeras på butikshyllor eller vid kassalinjer, där ljus, bild, ljud och doft samverkar för att locka kundernas uppmärksamhet.

För större ytor, såsom entréer i stormarknader, skapas mer omfattande upplevelser genom medelstora multisensoriska hubbar, som förstärker varumärkets intryck under hela kundens butiksbesök.

I större skala kan butiker skapa permanenta promotionsytor med hjälp av multisensoriska hubbar, där varumärken får möjlighet att presentera sina produkter i en helt upplevelsebaserad kontext.
Tankar om framtiden
Det finns en enorm utvecklingspotential inom multisensorisk marknadsföring, och mycket tyder på att de lösningar som idag upplevs som innovativa snart kommer att bli en naturlig del av butiksmiljön. I takt med att denna typ av marknadsföring blir allt vanligare kommer även förmågan att skapa mer effektfulla och subtila kampanjer att öka. När multisensoriska upplevelser integreras sömlöst i butikens helhet, stärks kundupplevelsen och den fysiska butikens roll i omnikanal-strategin förstärks ytterligare.
---