Visuaaliset ratkaisut koskettavat niin maailmanlaajuisia brändejä, vähittäiskauppoja kuin kuluttajia toimialasta riippumatta. Digitaaliset infonäytöt ovat mediateollisuudessa vahvoja markkinointi- ja viestintävälineitä, joiden kysyntä kasvaa jatkuvasti.
Tätä varten vuodesta 2004 on järjestetty Integrated Systems Europe -messut, jotka ovat saaneet meidätkin vuosittain mukaansa joko näytteilleasettajana tai vierailijan roolissa. Integrated Systems Europe, tutummin ISE, on maailman suurin AV-messutapahtuma, jonka tarkoituksena on paitsi esitellä uusia digitaalisia ratkaisuja, tuoda yhteen maailman parhaat AV-toimijat. Se on kohtauspaikka integroijille, palveluntarjoajille ja loppukäyttäjille saman katon alla. Vuosittain järjestetyt messut houkuttelivat tänä vuonna Amsterdamiin yli 80 000 vierasta, mukaan lukien myös Craneworksin porukan.
Vuosien aikana ISE-messut ovat muodostuneet meille tärkeäksi tapahtumaksi tavata nykyisiä ja uusia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita, sekä ottaa vaikutteita kekseliäistä ja aikaansa edellä olevista ratkaisusta. Messut tarjoavat vajaan viikon verran digielämyksiä upeilla näytteille panoilla, esityksillä, seminaareilla, tapahtumilla ja kohtaamisilla.
Messut tukevat vahvasti näkemystämme siitä, että kokonaisratkaisuja tarjoavat monipalveluyritykset tulevat nostamaan merkitystään entisestään. Se perustuu nykypäivän asiantuntijuuden muodostumiseen laaja-alaisesta kokonaisuuksien ymmärryksestä sekä erilaisten asiakaskohtaisten ratkaisujen integrointikyvystä.
Tässä esittelyssä vuoden 2019 messujen top 5 ratkaisut.
Highlight 1: 8K kuvantarkkuus
Jättimäinen ja huipputarkka Sonyn 8K Chrystal LED-näyttö oli yksi messujen selkeistä katseenvangitsijoista, sivuttaen nopeasti kaikilla osastoilla jo standardiksi muuttuneen 4K-ruutujen tarkkuuden. Kuvanlaadulla ei ole pelkästään vaikutusta siihen, kuinka hyvältä ruudussa pyörivä materiaali näyttää, vaan myös, kuinka aidolta se tuntuu ja viekö se mukanaan toiseen maailmaan.
8K-tarkkuuden suurin hyöty realisoituu isoilla supertarkoilla sisä-LED-screeillä, joissa korkea kuvanlaatu pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Kannattaa huomata, että
vaikka 4K vs. 8K kuulostaa ”vain” puolet isommalta tarkkuudelta, on kyse kuitenkin nelinkertaisesta resoluutiosta verrattuna 4K-kuvaan. Eli hyppy kuvanlaadussa ylöspäin on verrattavissa HD-kuvasta 4K:hon siirtymiseen. Pikselimäärä onkin sitten 8K-näytössä jo 16-kertainen Full HD -näyttöön verrattuna.
Näimme myös pienempiä 8K LCD -näyttöjä eri osastoilla ja toki niissäkin kuvalaatu on todella hieno, mutta ero 4K:hon ei näy niin konkreettisesti kuin isoilla LED-pinnoilla. 8K-tekniikka on kuitenkin vasta tulossa ja melko harvalla valmistajilla on toistaiseksi sille vielä tukea omissa laitteissaan. Uusi formaatti vaatii uudet pakkauskodekit, signaalinjakolaitteiston ja mediasoittimet, joten näitä saamme vielä jonkin aikaa odotella yleistyväksi.
Highlight 2: MicroLED
Myös microLED puhutti kovasti messuilla ja useilla eri valmistajilla olikin siihen oma ratkaisunsa jo tarjolla. MicroLED on korkearesoluutioinen pienikokoinen saumaton LED-paneeli, jonka mikroskooppisen pienet LED-diodit on upotettu tasaisen muovipinnan sisään. Tämä tekee kuvapinnasta tasaisen ja sileän. Kuvapinnasta saa käytetyn muovin heijastusominaisuuksista riippuen myös joko tasaisen heijastavan tai hyvinkin mattamaisen heijastamattoman tasaisen pinnan.
MikroLED on tekniikkana keksitty jo 2000-luvun alussa, mutta niiden teknologia on edennyt vasta nyt kaupallisen massatuotannon tasolle. MicroLED-paneeleista voi rakentaa erikokoisia ja -kuvasuhteisia MicroLED-näyttöjä samoin kuin perinteisemmässä LED-taulu-tekniikassa. ISE-messuilla olikin esillä sisä-LED-taulujen korvaajana MicroLED-tauluja, joiden värintoisto ja kontrasti ovat aivan mykistävän hyviä. MicroLED-taulujen hinnat ovat tällä hetkellä vielä lähinnä lottovoitajien ja öljysheikkien tavoitettavissa, mutta kun tekniikka yleistyy, hinnatkin laskevat. Kun se hetki koittaa, tästä saa hyvin mielenkiintoisen, modulaarisen tekniikan erillisten isojen näyttöpintojen rakentamiseen melkein minne vaan.
Highlight 3: Taivutettavat LED-paneelit
Eri muotoihin taivutettavat kumimatolle etsatut LEDit eivät ole sinänsä uusi asia. Niitä on ollut saatavilla joillakin erikoisvalmistajilla jo joidenkin vuosien ajan. Nyt on kuitenkin nähtävissä, että tämäkin tekniikka yleistyy ja esimerkiksi LG esitteli messuilla omaa malliaan pyöreäkulmaisella LED-taululla. Tämäkin tekniikka tuo lisää luovia mahdollisuuksia erilaisten orgaanisten muotojen rakentamiseen näyttöpinnoissa.
Highlight 4: Läpinäkyvät näytöt
Vaikka suurin läpinäkyvien OLED-näyttöjen ulostulo olikin jo vuoden 2018 ISE -messuilla, oli tänäkin vuonna esillä useita erilaisia läpinäkyviä toteutuksia. Tänä vuonna oli nähtävissä, että näyttöjen läpinäkyvyys on parantunut ja niillä toteutetut konseptit ovat muuttuneet mielenkiintoisemmiksi. LG esitteli yhden parhaista käytännön toteutuksista osastollaan Audille räätälöitynä autoliikkeisiin soveltuvana konseptina. Siinä videoseinä ja touchilla varustettu OLED-näyttö yhdistyivät hienolla ja tyylikkäällä tavalla.
Highlight 5: LED-näyttöjen luovat toteutukset
Yksittäisistä tekniikoista erilaiset LED-taulutoteutukset olivat vahvimmin esillä messuilla. Tänä vuonna pelkästä "kuinka tarkka ja hyvälaatuinen LED-taulu on" -keskustelusta alettiin päästä myös hienoihin visuaalisiin toteutuksiin. Toki osastoilta löytyi edelleen myös harmaata ja huonon näköistä halpalediä toteutuksilla, joissa mikään ei oikein ollut kohdallaan, venyneestä kuvasta alkaen. Onneksi toteutukset olivat kuitenkin enenevässä määrin laadukkaita ja mielenkiintoisia. Erityisesti isojen korealaisten toimijoiden, eli Samsungin ja LG:n osastoilla LED-taulut olivat pääosassa. Niiden MicroLED-toteutuksilla päästiin suorastaan päätähuimaaviin kuvanlaatuihin ja -tarkkuuksiin. Tässä video pienemmän toimijan Aluvisionin osastolta, jossa oli mielestämme messujen luovin sisä-LED-taulutoteutus.